Karttoja

Kartta-1648-Säynäjäoja-Tyrämäki

Oheinen Claes Claessonin laatima kartta esittää Jokijärveä ja Tyrämäkeä vuonna 1648. Jorma Räisänen on selvittänyt, että vasemman puoleinen talo on Soronen, jota asui Erkki Rekonpoika (Erich Brelson). Sukunimeä ei ole mainittuna, mutta Räisäsen mukaan se jokseenkin varmasti on Kurtti. Talon entinen ja historiatietojen mukaan seudun ensimmäinen asukas on ollut Juho (Jöns) Soronen.

Oikean puoleinen talo on nykyisen Ylipirtin tienoilla. Sitä asui Mikko Maunonpoika Räisänen. Entinen asukas on ollut Matti Vesa (Vesainen). Mikko Räisäsen jälkikasvu, johon myös Jorma Räisänen itsekin kuuluu, asutti myöhemmin Sorosen. Ylipirttiin eli silloiseen Räisäseen tuli Jaakko Jaakonpoika Pätsi, jolle suvulle tuli kirkonkirjoihin nimi Räisänen. Varmaa tietoa ei ole siitä, oliko M Vesainen talon perustaja 1600- tai 1610 -luvulla. Räisänen ei ole nähnyt hänestä mainintaa uudisasukkaana.

Kartassa talojen välissä nelosella merkitty ja punaisilla pisteviivoilla rajattu paikka on Paavali Vesaisen autio, joka on ollut viljelemättä eikä sille ole merkitty manttaalilukua. Talo on siis ollut asumaton eikä pelkkä veroautio. Se on nykyinen Pensalan paikka, joka on myöhemmin uudestaan asutettu Sorosesta käsin.

Kartta-1648-Jokijärvi